dijous, 3 de maig del 2012

Discurs d'agraïment Premi Llibertat d'Expressió 2012 a Gandia Televisió


Guardó 'Premi Llibertat d'Expressió'. Foto: Àngels Selfa
Amics i amigues, companyes i companys, bon dia

Em permetran que en primer lloc trasllade el nostre agraïment a tots els amics i amigues de Gandia i la Safor que hui han vollgut i pogut acompanyar-nos en aquest acte. També a aquelles persones que dia rere dia ens monstren el seu suport.
I, en especial, als companys del setmanari Gente de la Safor que, malgrat la que està caient-los tan sols per mantenir la coherència de la seua línea editorial, també hi són ací amb nosaltres. Gràcies a tots de tot cor.

És tot un orgull per a nosaltres que la Unió de Periodistes Valencians ens haja fet mereixedors del reconeixement més important dintre de la nostra professió i essència de la mateixa, com ho és la Llibertat d’Expressió.

A més, és tot un orgull compartir aquesta edició dels guardons “Premis Llibertat d’Expressió” amb l’alumnat de l’IES Lluís Vives de València, gràcies al qual hem descobert que sí podia florir una Primavera Valenciana. I com no, tot un orgull compartir aquesta edició també amb el company Javier Espinosa, un de tants exemples que ens reaferma que aquesta professió, ben entesa, és alguna cosa més, fins el punt de posar en risc la pròpia vida i fins i tot perdre-la.

Ens van comunicar la concessió d’aquest guardó quan més ho necessitàvem, però mai un premi havia estat tan amarg.
En aquestos moments els equips eng haurien d’estar al carrer, la redacció bollint, els montadors en les cabines, el plató a punt per rebre els convidats…
Malauradament no és així. Gandia Televisió és ja història. Demà farà 10 mesos que un alcalde que va prometre ser-ho de tots, va ordenar tallar el senyal i ens va acomiadar amb un “esta vesprada no cal que torneu”.
Un tancament que es va intentar justificar mitjançant arguments econòmics i legalistes, els quals han resultat ser tota una trama política i mercantilista perquè dues empreses privades de comunicació se n’hagen repartit la graella, l’equipament i un milió d’euros més que el pressupost de la Televisió Pública de Gandia.

Els treballadors i les treballadores de Gandia Televisió hem estat els perjudicats directes d’aquesta decisió política, però és la ciutadania de Gandia i la Safor a qui han abocat a un panorama comunicatiu endogàmic. És amb la ciutadania de la nostra comarca amb qui en primer lloc volem compartir i a qui dediquem aquest guardó.

Però no podem ni volem oblidar-nos de dedicar aquest premi als companys de Radio Televisió Valenciana, de la Televisió Municipal de València, de Tele Cullera, de Tele Elx, de Tele Carlet… i a tots i cadascun dels companys i companyes que estan en el punt de mira per la dolenta gestió política dels mitjans públics.

Una classe política a la qual volem fer arribar aquesta reflexió: els treballadors i les treballadores dels mitjans, encara que siguen públics, no som instruments al seu servei, sinó que som professionals al servei de la ciutadania, però, sobretot, persones.

Per acabar, volem fer palés que un lloc de treball no fa a un periodista, no poden haver professionals de la informació si ens autocensurem. Encoratgem els companys i companyes a defensar la Llibertat d’Expressió, com a part consubstancial de la dignitat laboral.
Com deia dies enrere Ignacio Escolar: ‘desde que existe internet, sólo pierden su voz aquellos que se resignan a estar callados.’

Companys, no us resigneu!

Moltes gràcies a totes i tots

València, 3 de maig del 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada