dijous, 3 de maig del 2012

Premi Llibertat d’Expressió a Gandia Televisió i els seus treballadors [discurs de presentació]

Foto: G.A.

El socis de la Unió de Periodistes Valencians van acordar per unanimitat, en l’assemblea celebrada el passat 29 de febrer, atorgar un dels tres premis llibertat d’expressió d’enguany a Gandia Televisió i els seus treballadors.

GANDIA TELEVISIÓ va nàixer en 1998, com a hereva d’altres projectes amb esperit comarcal. En total, 25 anys d’emissions en valencià, cantera de molts i reconeguts professionals. L’estiu passat, Gandia Televisió va ser tancada, d’un dia a per a l’altre, pel nou govern de la ciutat, basant-se en dos excuses.

La primera excusa: que l’ajuntament havia d’estalviar a causa de la crisi. “La televisió pública era massa cara”, es deia.

Pero, mesos després, eixe mateix govern local no va dubtar en concedir tres milions i mig d’euros, vora 600 milions de les antigues pessetes, a dos televisions privades de la ciutat sense concurs ni comunicació pública prèvia.

La segona excusa per al tancament de Gandia Televisió es bassava en la seua il·legalitat, atés que no s’havia constituit el consorci comarcal per a la gestió de l’ens tal i com mana la nova llei de les TDT.

Respecte a aquesta segona excusa, és lamentable que els grups polítics dels tres municipis més grans de la comarca hagen sigut incapaços d’arribar a un acord de mínims per matenir un servei públic com aquest.

Amb el tancament de Gandia Televisió no desapareix només un mitjà de comunicació. També desapareixen dos dècades d’història audiovisual, que eren patrimoni dels ciutadans.

L’emissora va tindre, és cert, les seues llums i les seues ombres,  però era el referent informatiu per als més de 150.000 habitants de la Safor. El seu tancament no afecta només a la pluralitat informativa i als drets dels ciutadans, sinó  a més, a la conservació i promoció de la nostra llengua. 

La Unió de Periodistes sempre ha defensat els mitjans de comunicació públics perquè haurien de ser la garantia de pluralitat i qualitat informativa front als interessos econòmics, polítics o d’altre caire de les empreses de comunicació privades.

I diguem que “haurien” de ser els garants de la pluralitat i qualitat informativa perquè encara no hem aconseguit que ho siguen. Com Gandia Televisió, altres molts mitjans públics d’àmbit local, autonòmic com CANAL 9, o estatal com Televisió Espanyola han patit sempre i pateixen encara el setge dels partits polítics.

Per acabar, ens hauriem de preguntar què està fallant en la nostra societat que es diu democrática quan un dret fonamental i constitucional com és el dret a la informació es deixa en mans dels partits i no dels professionals, quan no en mans d’empreses privades que no tenen que retre comptes davant els ciutadans.   

I ens hauriem de preguntar què està fallant, quan la societat tampoc protesta si li lleva aquest dret.

El premi Llibertat d’Expressió 2012 es per a Gandia Televisió i els seus treballadors, a tots els que durant aquests anys l’han feta posible. I és també per a tots els ciutadans de la Safor que s’han quedat orfens d’un mitjà històric, públic i en valencià.

I davant les preocupants notícies que cada dia ens arriben, també volem oferir per extensió aquest premi a tots els mitjans de comunicació públics que estan, a hores d’ara, en perill d’extinció.

Arreplega el premi Àlex Ruiz, membre de la plataforma GANDIATV SÍ.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada